Bra att veta

Väldigt mycket att tänka på inför och under resans gång. Här kommer information som hjälper till att förbereda dig inför nästa resa. Här kan du även kontakta läkare online om någon blir sjuk på resan och få tips och råd. Vare du åker själv, med en partner eller med familj så finns det något för alla här.

UD

Här hittar du aktuell reseinformation från UD.

Här hittar du även vilka länder UD avråder att resa till just nu.

 

Bland det viktigaste att kontrollera när du ska ut och resa är att du har ett giltigt pass. Om du reser i de Nordiska länderna räcker det med att du har en giltig legitimation, men om du reser längre än så måste du som sagt ha ett giltigt pass. Pass utfärdas av Polisen och det brukar ta ca en vecka, men för att vara säker på att få ditt pass i tid så var ute i god tid och kontrollera att du har ett giltigt pass för resan.

Om du ska ansöka om pass måste du personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Särskilda regler finns för personer under 18 år.

Du kan ansöka om pass på alla polisens passexpeditioner i landet. För att ansöka om pass måste du vara svensk medborgare och över 18 år. Ansök om pass här.

Du behöver ha med dig:

  • Giltig legitimation.
  • Ditt gamla pass och/eller nationella identitetskort, om det fortfarande är giltigt.

Fotografering sker på passexpeditionen. Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste personligen komma till polisens passexpedition.

Kostnad för ett pass är 350 kronor.

OBS! Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat. 

Provisoriskt pass

Skulle det vara så att du har glömt kontrollera passet i förväg och står redo att resa, då kan ett provisoriskt pass vara räddningen. Det utfärdas och lämnas ut direkt vid ansökan. Ett provisoriskt pass kan man ansöka om direkt på flygplatsen, giltig legitimation krävs. Du måste också veta om landet du ska besöka godtar svenskt provisoriskt pass.

Ett provisoriskt pass gäller enbart för den aktuella resan (max 7 månader).

Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor.

Visum

För att besöka vissa länder krävs visum. Visum ansöker du vanligen hos landets ambassad eller konsulat. I en del länder får man automatiskt ett tidsbegränsat visum när man anländer.

Ett visum är ett skriftligt tillstånd att du får vistas i landet. Det är alltid viktigt att du tar reda på om landet du ska resa till kräver ett visum. Ofta så kan din researrangör hjälpa dig med den informationen och om du bokar resa på egen hand så kontakta gärna landets ambassad eller konsulat. Var noga med att kolla upp detta i god tid då det kan ta allt från några timmar till flera veckor innan du får ditt visum.

Svenska medborgare kan resa utan visum till alla nordiska länder och alla EU-länder samt en hel del andra länder. Till många populära resmål får vi automatiskt ett tidsbegränsat turistvisum ett sådant land är exempelvis Thailand. På det turistvisumet får du stanna i 30 dagar.

Det finns även olika typer av visum beroende på vad du ska göra i landet som du reser till.

  • Besökarna bor på hotell eller liknande.
  • Besöksvisum. Besökarna bor hos vänner eller släktingar.
  • Affärsvisum. Besökarna är på tjänsteresa och ska besöka något företag eller organisation.
  • Transitvisum. Besökarna ska bara passera landet och ska inte övernatta.

Innan du reser ska du alltid kolla upp att du är tillräckligt försäkrad på resan. Man vet aldrig när olyckan är framme, eller om du skulle råka ut för en stöld eller andra missöden.

Ofta ställer man sig frågan om hemförsäkringen räcker eller om man behöver en extra reseförsäkring. Om du har en hemförsäkring så omfattar den ofta ett reseskydd idag som är tillräcklig för ett par veckors charterresa eller weekendresor. Reseskyddet som finns inom hemförsäkringen täcker oftast resor inom 45 dagar. Kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring omfattar innan du reser.

Exempel på vad ett reseskydd kan innefatta

  • Kostnader till följd av akut sjukdom eller olycksfallsskada
  • Avbruten resa och hemtransport på grund av akut sjukdom eller olycksfall
  • Stöld
  • Skador på incheckat bagage
  • Hemresa vid katastrof
  • Förseningar till följd av strejk eller tekniskt fel

När man behöver teckna en extra reseförsäkring

Om du kommer att vara borta längre än 45 dagar, eller ägnar dig åt äventyrliga aktiviteter som dykning, surfning, skärmflygning eller liknande så räcker det oftast inte med hemförsäkringen. Hör med ditt försäkringsbolag om reseskyddet går att förlänga eller utöka, annars måste du teckna en separat reseförsäkring.

Europeiska sjukförsäkringskortet

Om du reser inom EU ska du alltid ha med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård inom EU.

Kortet beställer du kostnadsfritt från Försäkringskassan, enklast på Försäkringskassans webbplats där du också kan läsa mer om vad som gäller om du blir sjuk i ett annat EU-land.

TUI.se

Här finner du en guide till värmen.Tipsen är överskådligt uppdelade i tre kategorier – varmt, varmare och varmast. För alla stora sol- och badresmål får du även se de genomsnittliga vattentemperaturerna. Klicka bara på den månad du vill resa så är du igång.

 

 

Resamedbarn.eu

Det är mycket att tänka på redan innan resa när man har barn. Bara att packa rätt saker kan kännas övermäktigt. Här får du tips och råd innan och under resan.

Kry.se

Sjukdom på semestern är något vi alla fruktar. För att underlätta din vistelse för dig så kan du nu kontakta läkare online med mycket kort väntetid, oftast på bara några minuter.

Att resa är härligt, men dessvärre innebär detta också en ökad risk för sjukdomar och andra mindre trevliga överraskningar.

Det svenska grundskyddet (barnvaccinationsprogrammet) skyddar mot: difteri, stelkramp, polio, mässling, röda hund, påssjuka, Haemofilus Inluenzae B (Hib). Många svenskar har också skydd mot Tuberkulos.

Infektionssjukdomar som malaria, tuberkulos, kolera och denguefeber härjar i stora delar av den tropiska världen och det bör man vaccinera sig mot. Klicka här för att boka tid för vaccination. Läs mer på vaccinationsguiden.

Europa

Grundskydd + skydd mot hepatit A (Havrix).

Asien

Grundskydd + hepatit A och B. Även vaccin mot kolera och turistdiarré kan vara aktuellt, liksom tyfoid och japansk encefalit. Malariaprofylax i vissa områden.

Afrika

Grundskydd + hepatit A och B, tyfoid, Gula febern, vaccin mot kolera och turistdiarré. Malariaprofylax i vissa områden.

Nordamerika

Grundskydd + hepatit A.

Sydamerika och Karibien

Grundskydd + hepatit A och B, tyfoid, ev. Gula Febern, kolerna och turistdiarré.

Australien & Oceanien

Grundskydd + hepatit A och ev. B . Vid resor till öar i Oceanien ev. skydd mot tyfoid och turistdiarré.

Allmänt

Du kan behöva vara ute i god tid om du behöver vaccineras, gärna en månad innan resan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan.

När du går till en vaccinationsmottagning ska du berätta om du har:

  • exempelvis allergier.
  • vissa kroniska sjukdomar.
  • hur gammal du är.
  • om du är gravid.
  • dina tidigare vaccinationer.
Mat.se

Man sitter ofta och funderar vilka färskvaror man ska handla efter resan, ofta är man trött och kanske även jetlaggad. Sitt ner i lugn och ro innan hemkomst och beställ hem pinfärsk mat till dörren. Välj tid så som passar er ankomst hem så kan ni fortsätta koppla av. Det är du värd.

Pcforalla.se

Nuförtiden gör man säkrast i att lagra sina ovärderliga bilder i en molntjänst. Leverantörerna lagrar dina bilder på flera ställen vilket gör det lättare att spara ner och säkrare ifall du tappar bort dina bilder eller datorn/ hdd går sönder.

Nödtelefon

Polis Tel: 112

Utomlands – utsatt för brott

Om du drabbas av ett brott när du är utomlands bör du anmäla brottet i det land du befinner dig.

SOS INTERNATIONALS

SOS International reglerar skador på uppdrag av flera försäkringsbolag. Om du har råkat ut för ett olycksfall under en resa, eller om du innan avresan tvingas avbeställa din resa, kan du göra en skadeanmälan på din reseförsäkring här.

Banknorwegian.se

Bank Norwegian är en internetbank för privatpersoner. Banken säljer enkla, standardiserade inlåning- och utlåningsprodukter via internet. De ska, med hjälp av tekonologi och innovation, förse  kunder med de bästa lösningarna för köp och användning av finansiella tjänster över internet.

Jordbruksverket.se

Mycket att tänka på när du tar med dig ditt husdjur utomlands. Här kan du läsa vad som gäller vid utförsel till annat EU land.

Här kan du läsa vad som gäller vid resa till icke EU land.

Checklista inför resan
  • Är ditt djur tillräckligt friskt för att resa?
  • Har djuret avmaskats?
  • Tillräckligt vaccinskydd?
  • Giltigt pass?
  • Är ditt djur märkt med mikrochip?
  • Är djuret försäkrat?
  • Vilka regler gäller för djuret på resmålet?
  • Ha kontaktuppgifter till din veterinär nära till hands.
  • Fråga veterinären om eventuella sjukdomar som finns på resmålet.
Flygbolag & regler

Reglerna mellan olika flygbolag skiljer sig en hel del när det gäller att resa med djur. Klicka på det flygbolag du bokat med eller ska boka för att läsa mer om reglerna.

Resa med djur
SAS
Norwegian
KLM
Finnair
Tuiflynordic
Icelandair
British Airways
Wizz air
Lufthansa
Ryanair
Primera Air
Nextjet
Swissair
Aer Lingus
American Airlines
Brusselsairlines
Flygbra
Thaiairways
Forex.se

Här kan du beställa önskad valuta och få det skickat till närmaste postombud.

Skyscanner.se

Här hittar du statistik när det är som billigast att boka på populära resmål. Använd algoritmen som räknar ut när du ska boka dina biljetter innan avresa för att öka chansen till ett bättre pris. Lycka till!

 

Här samlar vi en del viktiga saker som du kan checka av.

Absolut nödvändig

Pass Pengar/betalkort Biljetter Europeiska sjukförsäkringskortet

Viktiga papper

Adresser Telefonnummer Försäkringsbesked ID-kort / körkort Internationellt körkort Karta Vaccinationsintyg Visum Kopia på pass och biljett

Prylar

Mobil + laddare Läsplatta + laddare Dator + laddare Hörlurar  
Adapter för eluttag

Hygien

Tandborste Tandkräm Tandtråd Munskölj Schampoo Balsam Duschkräm Borste Huvudvärkstabletter Preventivmedel Personliga mediciner Plåster Solskyddsmedel After-sun medel Rakprylar Deo Parfym

Kläder

Underkläder Strumpor Byxor Tröjor Skjortor och/eller Blusar Bälte Skor Badtofflor Badbyxor och/eller Bikini Shorts Keps Regnkläder Kjol Klänning

Överlevnadskit

Häftstift Nål & tråd Tandpetare Gem Säkerhetsnål Spik, skruv Tejp Gummisnoddar Swiss-army-kniv

Pass – stulet eller borttappat

Du måste alltid ringa eller besöka en polisstation om ditt pass blivit stulet eller om du tappat bort det, för att polisen ska kunna spärra ditt pass. Ring polisen på 114 14. Om du är utomlands, ring +46 77 114 14 00.

Ett reseapotek består av olika saker beroende på vilket land du reser till och hur lång tid du är borta. Vilken typ av resa du ska göra har också betydelse. Ska du till en semesterort, storstad eller landsbygd.

Innan du reser är det bra att ta kontakt med en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning för att höra vad som gäller för resmålet.

Sår och omplåstring Sår rengörs i första hand med tvål och rinnande vatten.

  • Plåster
  • Kompresser och kirurgtejp för att fästa kompresserna
  • Särskilda förband som inte fastnar i såret om du får mindre brännskador
  • Skavsårsplåster
  • Elastisk binda
  • Handsprit

Ta också med sax och pincett, men tänk på att vid flygresor får du inte ha med dig vassa föremål i handbagaget.

Skydda huden och lindra hudbesvär

  • Solskyddsmedel
  • Kylbalsam och hydrokortison-kräm
  • Myggmedel

Magsjuka och andra besvär

  • Vätskeersättning
  • Medel mot turistdiarré (Imodium)
  • Medel vid tillfällig förstoppning
  • Åksjuketabletter
  • Tabletter mot värk
  • Allergitabletter

Receptbelagda läkemedel Om du använder receptbelagda läkemedel som du behöver ta med dig på resan så måste dessa tas med i originalförpackningen. Om du tar läkemedel som är narkotika klassade så är det säkrast att ta med ett intyg från läkare eller apotek.  Dessa mediciner ska förvaras i handbagaget under resan.

Försenat bagage

Om ditt bagage är försenat kan det medföra kostnader för dig, som till exempel utgifter för kläder eller annat som du är tvungen att köpa medan du väntar på ditt bagage.

Förlorat bagage

Anmäl direkt på flygplatsen att ditt bagage inte kommit fram. Se till att du får fylla i en PIR (Property Irregularity Report) direkt på plats tillsammans med någon representant för flygbolaget.

Skadat bagage

Om bagaget du checkat in skadas under flygresan kan du ha rätt till ersättning. Kom ihåg att alltid anmäla det skadade bagaget direkt i ankomsthallen på flygplatsen.

Kortio.se

Här hittar du det betalkort som passar dig bäst. Se till att optimera dina resepoäng genom att shoppa, resa och handla mat.

Tourbar.com

Har du ingen att dela dina upplevelser med på ditt resmål. Här kan du träffa personer över hela världen och dela dina upplevelser med.

Kontanter

Sedlar och mynt behöver du alltid på resan, men det är inte så bra att ta med sig hela reskassan i kontanter. Om du bara har kontanter på resan så riskerar du att bli av med alltihop vid stöld eller rån. Den risken är större om du åker på en resa där du exempelvis åker runt i ett eller flera länder under en längre tid och då du befinner dig utanför de större städerna. Risken att bli rånad finns ju givetvis också i det större städerna.

Om du åker på en charter reser till Mallorca, och vet att det finns safetybox på hotellrummet så rekommenderar man inte att enbart ha kontanter. Ta med kontanter så att du klarar ett par dagar, och ha resten av reskassan på ett betalkort.

I regel är det alltid bättre att växla till sig utländsk valuta i Sverige än att göra det på resmålet. Du får bättre kurs, och hos flera valutaföretag har du dessutom möjlighet att avgiftsfritt växla tillbaka eventuellt överbliven valuta (mot uppvisande av kvittot). Aktuella växelkurser hittar du bland annat hos Forex och X-Change.

Betalkort

Betalkort såsom Visa, American Express, MasterCard kan användas på de flesta ställen runt om i världen. Betalkorten kan du använda vid direktbetalning på hotell, restauranger och affärer och du kan även använda det för att ta ut kontanter. När du betalar med kortet så se alltid till att du har kortet under uppsikt och ta alltid kvitto. Om du ska ta ut pengar, så tänk på att ta ut en lite större summa på en gång, eftersom banken tar ut en avgift på ca 30-50 kr/uttag.

Resecheckar

Resecheckar är ett säkrare alternativ till kontanter. Du köper checkarna hemma i Sverige och går sedan till en bank eller ett växlingskontor på resmålet och växlar in dem mot lokal valuta. På checkarna finns din namnteckning, och när du växlar in dem får du skriva din namnteckning ytterligare en gång. Namnteckningarna jämförs som en kontroll på att ”du är du”. Du måste även ha med passet för att identifiera dig.

Fördelen med resecheckar är att de går att spärra om de blir stulna, och du kan få ut nya direkt på resmålet.

OBS! Tänk på att inte förvara kvittot med checkarnas serienummer ihop med resecheckarna. Blir du av med båda delarna så får du inte ut någon ersättning.

Nackdelen med resecheckar är att det ibland kan vara höga växlingsavgifter, samt att på mindre turisttäta platser så kan det vara svårt att hitta ställen som kan växla in dem.

Se till att få en god sista natts sömn genom att beställa väckning. Kostnaden för att beställa en väckning är 5 kronor + eventuell SMS trafikavgift. Trevlig semester!

Se till att skaffa ett flygbonuskort om du inte redan har skaffat ett. Du får poäng på massor av inköp som du sedan omvandlar till resor.

SAS.se

Med SAS EuroBonus får du mer av världen. Och ju mer du flyger, desto fler förmåner får du. Förmåner som förbättrar dina resor och poäng som tar dig till nya platser. Bäst av allt – det är helt kostnadsfritt.

Norwegian.se

Bli medlem i deras lojalitetsprogram Norwegian Reward och omvandla dina resor till nya resor. Tjäna CashPoints varje gång du flyger, bor på hotell eller kör en hyrbil och använd dem för att boka flygresor, oavsett vart du flyger med dem.

KLM.se

Flying Blue är Klms bonus program. Tjäna poäng och spendera dem på flyg, hotellnätter, hyrbil och mycket mer. Att bli medlem är gratis.

Flygbra.se

Som medlem i BRA flyg tjänar du poäng på alla dina flygresor, både inrikes och utrikes. Hur många poäng du får är beroende av den biljettyp du reser på. Som om inte det vore nog kan du även tjäna poäng hos utvalda partners. Dessa kan du sedan använda till att resa ännu mer.

Aegean.se

Det är enkelt. Du tjänar poäng när du flyger med Aegean. Även om du inte flyger så ofta så tjänar du poäng på shopping, hotell, hyrbil när du använder kreditkortet.

Klicka här för att se vilka rättigheter du har vid försenat flyg.

Klicka här för att se vilka rättigheter du har när flyget är inställt.

Behöver du klaga på flygresan och vill ha råd klicka här.

Flyghjalp.se

Starta ditt ärende och luta dig tillbaka medan de tar hand om den juridiska kampen mot flygbolagen och hämtar hem dina pengar. Flyghjalp.se utbetalar kompensationen direkt till ditt konto. De tar endast ut 25% inkl. moms, om ärendet vinns, och du får din kompensation.

Här finner du alla internationella riktnummer.